Hoppa till sidans innehåll

Förberedelse för lektion


Göra i ordning hästen före och efter ridning

Tänk på att komma i lagom tid före lektionsstart, så att du i lugn och ro hinner förbereda både dig själv och hästen inför ridningen. Stressa inte, var lugn och harmonisk. Det är regel nummer 1 för att få ett lyckat ridpass.

 1. DIN UTRUSTNING: Alla under 15 år måste bära hjälm i stallet, även besökare. Vi har lånehjälmar i sadelkammaren. För ryttaren gäller sko med klack, alternativt gummistövel. Vi rekommenderar alla att alltid rida med säkerhetsväst, och säkerhetsväst är ett krav när man hoppar.
 2. HÄSTVAL: gå in i sadelkammaren för att se på listan vilken häst du blivit tilldelad. Du har samma häst 4-6 veckor i rad.
 3. VAR FINNS DIN HÄST?: Kolla om hästen går lektionen innan, annars leta upp hästen i stallet. Innan du går in till hästen, vissla eller säg några vänliga ord så att hästen vet att du kommer.
 4. TA AV TÄCKE: En del av våra hästar har täcke. Börja med att knäppa upp längst bak, fortsätt med gjordarna under hästens mage och sist bogspännena. Dra täcket bakåt- medhårs så att svanssnöret också kommer loss. Vik först ihop täcket och häng upp det prydligt över spiltväggen/boxdörren.
 5. VISTITERA OCH RYKTA HÄSTEN: Hästar som står i box ska bindas upp i boxen innan visiteringen påbörjas. Börja med att ta fram hästens borste, den är namnad och ska hänga utanför boxen eller spiltan. Sedan tar du fram en hovkrats, de ligger på vasken i en korg. Efter det ska du borsta igenom hela hästen noggrant och samtidigt passa på att visitera den. Har den några sår, visar den tecken på ömhet osv.? Glöm inte att kratsa hovarna ordentligt. Borsta hela hästen medhårs, och kontrollera att svansen är fri från spån och hö.
 6. SADLING: Lägg försiktigt på sadeln lite för långt fram och dra den sedan bakåt i läge så ligger hårremmen rätt. Gå runt till andra sidan och kontrollera att allt ligger rätt och slätt, ta ner sadelgjorden och spänn den måttligt, vi spänner mer sedan när vi har gått ner till ridhuset/paddocken. Se till att schabraket ligger på plats och att sadelgjorden är trädd igenom schabrakets öglor.
 7. TRÄNSNING: lossa på grimmans käkhake för att sedan trä grimman över halsen på hästen. På så vis är hästen fortfarande fast. Lägg tyglarna över halsen på hästen. Greppa tränset mitt på sidostyckena i höger hand och fatta med samma hand tag runt nosryggen. Lägg bettet i din vänsterhand och för upp det mot hästens mun. Om hästen inte gapar, för in vänster tumme i mungipan, hästen har inga tänder där, så öppnar den munnen. När hästen gapar, följ med uppåt med höger hand så bettet glider in i munnen och sidostyckena sträcks. För sedan in ena örat mellan pannbandet och nackstycket, därefter det andra. Rätta till man och pannlugg. Kontrollera att pannband, nosgrimma och bett sitter rakt. Spänn käkremmen, du ska kunna få in en knuten hand mellan remmen och hästen. Nosgrimman spänns aldrig hårt, du ska få in minst två fingrar mellan nosgrimman och hästen. Ta sedan av grimman och häng utanför boxen/spiltan. Ska hästen gå en lektion där den ska ledas, knäpper du fast ett grimskaft i bettet.
 8. TILL RIDHUSET/PADDOCKEN: Trä tyglarna över huvudet på hästen OM den inte har ett grimskaft i bettet. Led alltid hästen med två händer på tyglarna/grimskaftet. Alla som ska rida i samma grupp går ner samtidigt. Gå ner 5 minuter innan er lektion ska börja. Glöm inte att knacka på och fråga om lov innan ni går in i ridhuset. 
 9. UPPSTÄLLNING/UPPSITTNING: Ställ upp på medellinjen med hästens nos mot läktaren/ ridläraren. Justera stiglädren till lagom längd och spänn sadelgjorden.
 10. JUSTERING AV STIGLÄDREN FRÅN RYGGEN: Ha alltid foten kvar i stigbygeln och håll tyglarna sträckta i ena handen. Justera till längre genom att fatta tag om den lösa stroppen uppe vid spännet och håll pekfingret på piggen. Lossa piggen och låt stiglädret glida ut till önskad längd. Dra sedan runt stiglädret i krampan genom att fatta tag om både den lösa stroppen och remmen därunder. Dra uppåt utan att trycka neråt med foten i stigbygeln, tryck sedan nedåt med foten samtidigt som du följer med uppåt med handen. Justera till kortare genom att fatta tag om den lösa stroppen uppe vid spännet och håll pekfingret på piggen. Lossa piggen och dra uppåt till önskad längd. Kontrollera att du har samma längd på båda stiglädren.
 11. SPÄNNA SADELGJORDEN FRÅN RYGGEN: Lägg vänster ben framför sadeln, fortfarande med foten kvar i stigbygeln, lyft upp sadelkåpan och fatta tag om stroppen med vänster hand och pekfingret på piggen. Dra uppåt till det högsta hål du kan. Du behöver inte ta i så du blir blå, utan den ska spännas lagom. Kontrollera så att gjorden är jämnt spänd på båda sidorna.
 12. AVSITTNING: Ta fötterna ur stigbyglarna och håll båda tyglarna i vänster hand. Luta dig framåt och svinga höger ben över hästen.
 13. TILLBAKA TILL STALLET: Dra upp stigbyglarna så att det inte hänger och dinglar. Trä tyglarna över huvudet på hästen och led hästen med båda händerna. Om hästen har blivit ledd med grimskaft, led hästen in till stallet med grimskaft.
 14. TA AV UTRUSTNINGEN: Trä grimman över halsen på hästen, ta sedan av tränset och häng över din ena axel medan du trär på grimman på hästen huvud. Tvätta av bettet och häng tränset på plats i sadelkammaren. Ta sedan av sadeln från hästen, lossa sadelgjorden och schabraket helt från sadeln och häng dem prydligt på plats i sadelkammaren. Först sadeln, sedan schabraket och högst upp sadelgjorden. Ta av eventuella benskydd och häng dem på kroken under sadelhängaren. Putsa gärna utrustningen med tvål efter din ritt.
 15. RYKTNING EFTER RIDNING: Borsta av hästen igen efter ridning, följ medhårs på hela kroppen. Kontrollera med hovkratsen att hästen inte har smuts under hovarna. Är hästen svettig – ta gärna en svamp, fukta den lagom och gnid svampen över det svettiga området.
 16. TÄCKE PÅ: Täcket ska endast sättas på hästen om den inte är blöt eller svettig. Vissa hästar har ett svettäcke utanför boxen/spiltan. Är du osäker fråga någon om råd.
 17. NU ÄR DU KLAR: Glöm inte att klappa hästen och tacka för er tid tillsammans, kontrollera att boxdörren är stängd eller att hästen är fastspänd i sin spilta.
Uppdaterad: 09 JAN 2018 09:04 Skribent: Ridskolan

Postadress:
Ringsjöortens Lantliga RF - Ridsport
Box 187
24323 Höör

Besöksadress:
Fädriftsvägen 218, Säbytorp
24394 Höör

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link...

Se all info

Handla smart

Sparbanken Skåne

Ellbe

Colorama Höör